איך להנגיש בתי מלון לציבור הדתי?

איך להנגיש בתי מלון לציבור הדתי

אדם ששומר מצוות נתקל באתגרים שונים בחיי היום יום. אותם אתגרים הם עול המצוות של ההלכה היהודית. למרות אותם אתגרים, נראה שהציבור הדתי לא מחסיר אף פעילות ואולי אפילו ההיפך הוא הנכון. זהו ציבור שנפגוש אותו בכל מקום, בכל מקצוע ובכל פעילות פנאי שהיא. תמיד ימצאו הפתרונות וכשאלו אינם בנמצא – ניתן לחשוב ולפתור בעצמנו. עולם התיירות איננו זר להלכה היהודית.
בתקופה זו שבה לא ניתן לצאת מהארץ ואילת הופכת להיות "אי בודד" , עסקי אירוח עושים את החשבון הפשוט ומבינים שכשרות היא סוג של שירות שיש לספק מן הטעם הפשוט – יש לו ביקוש. במאמר הזה נסקור כיצד מנגישים בית מלון כך שימשוך ציבור דתי להשתכן בו.

מזוזה

קביעת המזוזה היא מצווה עיקרית בהלכה. היא מסמלת את הסימן שנתנו בני ישראל בבתיהם במצרים ובכך מלאך המוות פסח על בכוריהם. המזוזה מכילה פרשיות שעוסקות בהכרה ואהבת השם. הן נכתבות על קלף ממש כמו שכותבים ספר תורה – על ידי סופר סת"ם. חשוב לדעת איך קובעים מזוזה בצורה נכונה. זה נעשה על השליש העליון של המשקוף הימני בהטיה לכיוון הבית או החדר. במלון, צריך לקבוע מזוזה לא רק בכניסה הראשית אלא גם בכניסות לחדרי האירוח, המסדרונות, חדרי האוכל וחדרים אחרים שאינם חדרי שירותים, חדרי מקלחת או חדרי שירות שונים. ההגדרה של חדר היא למתחם העולה על כ4 מ"ר, למעשה כל חדר במלון מצוי.

כשרות

בכדי לאפשר לאורחים בני ובנות המגזר הדתי לשהות במלון, עליו להגיש אוכל כשר. המשמעות היא ניהול מטבח כשר בו נעשה שימוש בין כלי אוכל חלביים, בשריים ופרווה. במטבח תהיה הפרדה בין בשר לחלב גם באפסון וגם בהכנה של האוכל. כל ארוחה צריכה להיות או בשרית או חלבית, כולל הקינוחים והמשקאות. לשם שמירה על כלל זה, המלון יעשה שימוש בקינוחים ומשקאות שכולם על טהרת הפרווה – כלומר, שאינם מכילים חלב, וכך יוכל להגישם לאחר ארוחה בשרית.

בית כנסת

במלונות גדולים יהיה מתחם המוקדש לבית כנסת בו יתנהלו התפילות הרגילות. אם לא ניתן ממש להקים בית כנסת, יוקדש חדר לתפילה. בחדר הזה יהיו כל סידורי התפילה הדרושים. חשוב לשמור בו על מלאי כיפות, טליתות וספרי קודש שונים. החדר לא חייב להיות גדול אבל עליו להתאים לכמות המתפללים הצפויה, בהתאם לגודל המלון ומספר החדרים בו.

מעלית שבת

הרבה מלונות משתרעים על פני קומות רבות. הגישה לחדרים העליונים חייבת להיעשות על ידי מעלית. הבעיה היא שאדם דתי לא יוכל להפעיל את המעלית במהלך השבת. על המלון לדאוג לקיום מעלית שבת (בדומה להתקנת מעלית שבת בבנייני מגורים). מדובר במעלית רגילה בעלת מנגנון שמאפשר לה תנועה אוטונומית בין הקומות. בדרך כלל מעליות אלו עולות ויורדות בכל מהלך השבת כאשר הן עוצרות בכל קומה או בכל קומה שניה.

פסח

בימי הפסח על המלון להיערך לכללים ההלכתיים המיוחדים והייחודיים לתקופה זו. בעיקר מדובר על ביעור חמץ והגעלת כלי האוכל והמטבח. ההיערכות לפסח יכולה להיות מורכבת ותעשה בפיקוח צמוד של שומר כשרות מוסמך לדבר. היתרון למלון הוא כמובן בקהל הדתי שישמח להתארח במלון כזה.

שמירה על כשרות במלונות היא אינטרס של בעל המלון לספק את השירות הטוב ביותר שהוא יכול לקהל היעד שלו. בארץ, הרוב המוחלט של המלונות שומרים על כשרות ומאפשרים שהות גם לציבור הדתי. בחו"ל לעומת זאת, מלון ששומר על כשרות יהיה ייחודי ויוכל לזכות בלקוחות שמלונות אחרים יאלצו להפסיד. בדיוק מהסיבה הזו אנחנו רואים לא מעט מלונות שמחליטים לעשות את המהלך ולהפוך לכשרים.